Капитанът на хърватския национален отбор по футбол Лука Модрич бе избран за най-добрия играч

...
 Капитанът на хърватския национален отбор по футбол Лука Модрич бе избран за най-добрия играч
Коментари Харесай

Един гениален футболист със съмнителни приятели

 Капитанът на хърватския народен тим по футбол Лука Модрич бе избран за най-хубавия състезател на Световното състезание в Русия. Без неговите гениални отигравания Хърватия евентуално нямаше да стигне до финала. Само че Световното към този момент свърши. И тази славна глава в кариерата на Модрич към този момент е затворена. След нея се задава друга - не чак толкоз приятна. Нищо чудно, ако следващият " пас " на Модрич го вкара в пандиза, написа Кръсто Лазаревич в публикация за немския " Ди Велт ".

Кой е Лука Модрич?

През 1991 година стартира Хърватската война за самостоятелност. Сръбски четници убиват дядото на Лука Модрич и опожаряват къщата на фамилията. По това време Лука е на 6. Той бяга дружно с родителите си в близкия град Задар. Записва се в локалната футболна школа, с цел да не мисли единствено за войната. Това обаче се оказва много мъчно: скоро и Задар е обсаден. Детството на Лука е белязано от изстрели, бомби и гранати. И жестока беднотия. Семейството му се мести да живее в един хотел, преустроен като бежански лагер. 

През 1995 година войната свършва. Десетгодишният Лука прави пробна тренировка във втория по триумф хърватски футболен клуб " Хайдук Сплит ". Не го взимат. Треньорите вземат решение, че е прекомерно слаб.

През годините по-късно хърватите последователно се възстановяват от войната. Икономиката се съживява, туризмът набира сили и страната стартира да се приготвя интензивно за приемането си в Европейски Съюз. По това време един непредвиден футболен успех дава мощен подтик на Хърватия: на Световното състезание по футбол във Франция през 1998 година хърватският народен тим отпред с нападателя на " Реал Мадрид " Давор Шукер се класира на трето място. В този миг футболът се трансформира в част от националната еднаквост на хърватите.

По това време Лука Модрич към момента играе в тима на Задар и мечтае за голяма футболна кариера. През 2000 година, когато е на 15, Лука притегля вниманието на хърватския многократен шампион  " Динамо Загреб ". Година по-късно го взимат в младежкия тим. През 2003 " Динамо Загреб " го дава под наем на босненския " Зрински Мостар ". Още в първия си сезон там Лука Модрич е определен за най-хубав футболист в босненския шампионат.
 Здравко Мамич
Здравко Мамич

Кои са неговите другари?

В " Динамо Загреб " младият футболист завързва едно другарство, което в този момент може съществено да му навреди: с президента на клуба Здравко Мамич, който минава за " кръстника " на хърватския футбол и съответно най-мразения човек в този отрасъл. Дори звездата от 1998-ма Давор Шукер, през днешния ден президент на Хърватския футболен съюз, е негова марионетка.

Когато през 2008 Модрич минава в " Тотнъм Хотспър " против сумата от 21 милиона евро, Мамич се облажва съществено. Същото се случва и при прехвърлянето на Деян Ловрен в " Олимпик Лион ", който коства 8 милиона евро. Двамата футболисти се съгласяват да му превеждат 20 % от заплатите си, които получават в новите си тимове. Хитрият Мамич съумява да " завоюва "  повече от 15 милиона евро от футболни прехвърляния и още 1,6 милиона евро от укриване на налози. Поради това в Хърватия Мамич е наказан на 6 години и половина затвор. Той обаче съумява да се укрие в прилежаща Босна и Херцеговина. Мамич има и босненско поданство, а " втората му татковина "  отказва да го екстрадира.  

Месец преди Световното състезание в Русия Лука Модрич е свикан да даде свидетелски показания. В съдебната зала футболистът се оплита в несъгласия. Първоначално той твърди, че сделката с Мамич е била реализирана след прехвърлянето, а по-късно споделя тъкмо противоположното. Затова в този момент футболистът може да бъде упрекнат в лъжесвидетелстване. И в най-лошия случай даже може да отиде в пандиза.

Много негови последователи обаче считат, че играчът е станал жертва на корупцията в хърватския футбол. Хърватският спортен журналист Юрай Върдоляк разяснява обстановката по този начин: " Модрич се е впуснал в една престъпна скица. Той чудесно е знаел с какво се захваща. Целта е била бързо да стигне до огромния международен футбол. "

На трикото на хърватската звезда обаче има и още едно леке: по негово персонално гледище в рейса, с който хърватските национали честваха по улиците на Загреб след завръщането си от Русия, пътуваше и хърватската рок звезда Марко Перкович " Томпсън ", който е прочут с крайнодесните си убеждения. В Холандия и Италия неговите концерти са неразрешени поради фашисткото наличие на текстовете му. В Швейцария пък изпълнителят има възбрана за влизане. И до момента в който в Европа знаят доста добре с кого си имат работа, в Хърватия " Томпсън " е считан за изцяло безопасен музикант, който възпява родината си. Един от неговите най-големи шлагери стартира с думите " Za dom spremni " (на бълг.: за родината готов). Това е поздравът на фашистките усташи.

Лука Модрич не е десен екстремист. Той просто принадлежи към онази по-голяма част от хърватското население, която не желае да одобри, че някои от " героите " на хърватската борба за самостоятелност в реалност са военнопрестъпници, които и през днешния ден не престават да издигат фашистки лозунги. Ето, че в този момент обаче Модрич към този момент е същински народен воин. И изключително след Световното състезание той би трябвало да осъзнае по-добре отговорността, обвързвана с новата му роля. 
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР